Cetatean al UE ? Oportunitati de studii!

M-am gândit ca v-as putea oferi niște informații care le dețin cu privire la posibilitatea de a aplica la studii (Undergraduate sau Postagraduate) în statele europene, dar personal ma voi axa pe cele din Marea Britanie.

În mod cert, nici o universitate din Moldova nu se poate compara cu cele din UK, deci, reiese ca se poate de aplicat la orișicare universitate și veți avea atuul de a va lauda ca studiați într-o universitate pur englezeasca :-P (asta pe lingă studiile de calitate pe care le veți primi și miile de oportunități în timpul și după studii)

Luind in considerare ca am o experiența destul de proasta în ce privește studiile în RM și mai ales ca habar nu am ce sa fac cu viata mea am decis sa fac (again) research despre studiile unica țara din Europa care se ridica la nivelul așteptărilor mele, si cer scuze ca nu sunt asa de patriot precum s-au așteptat unii.

Recent, am obținut cetățenia romana, părintii mei având-o de peste 10 ani a venit timpul ca sa o redobândesc ca în cele din urma sa mi se deschide zeci de posibilitate unde majoritatea din ele având durata de viata limitata din lipsa de fonduri. Si totuși, a persuada uneori îți da rezultate.

Let's get it started.

Navigând pe net în căutarea unor metode de a ma determina ce as vrea sa studiez am dat de UK Course Finder Questionnare extrem de simplu dar care te-ar putea șoca cit de exact ar putea fi, dovedit - pe mine! Dupa ce ai facut chestionarul ti se ofera o lista de domenii in care te-ai putea regasi.

Apoi, rind pe rind faci click pe fiecare punct din prezenta lista unde ulterior ti se ofera o lista de uiversitati, incepind cu cea mai cotata si termind cu cea mai simpla univeristate cu cele mai mari sanse de obtine un loc. Pe linga lista de universitati ti se ofera si anumite date precum site-ul universitatii, titlul cursului si info despre acesta.

Desigur e necesar sa cutreieri in lung si in lat fiecare site si sa downloadezi bucletul universitatii, judecind ca daca este sau nu prezent pe site spune foarte multe despre institutia respectiva, si anume daca aceatsa se respecta sau nu. De asemenea bucletul (numit si prospectus) ofera practic intreaga informatie despre universitate, incepind cu cursurile oferite, taxele de studii si terminind cu beneficiile pe care le vei de pe urma studiile facute la respectiva universitate.

Si aici vine cireasa de pe tort, daca aveti sau nu fondurile necesare nu e tocmai necesar sa va panicati, guvernul britanic aici poate sa va vina in ajutor dar desigur daca indepliniti anumite conditii:

  • sunteti cetatean al Uniunii Europene
  • a-ti petrecut aproape sau chiar 3 ani in UE, a-ti platit taxe (impozite) a stat, oricare ar fi el (ex. Italia, Spania, Portugalia and so on)
  • sau poate aveti rude apropiate care au muncit legal si au avut resedinta in unul din statele Uniuniii Europenen (desigur va trebui sa aveti dovezi: diferite chitante de la banca, dovezi de viza de resedinta si nu cred ca e atit de complicat se la obtii)

Guvernul Britanic nici pe departe nu e unica sursa de unde puteti obtine fonduri:
  • mai sunt si difiretie burse de la diferite fundatii, aceasta informatie in mod normal este plasata pe site-urile institutiilor de invatamint
  • desigur este site-ul Guvernului Britanic  
  • etc.
Perioada de aplicare la studii este 1 Septembrie pina la 15 octombrie prin UCAS ((Universities & Colleges Admissions Service). Desigur procedura de aplicare este postata si pe site-ul institutiei de invatamint.

Sper ca v-am oferit imboldul de a va planifica viata in una din tarile UE precum United Kindgom, tara in care regalitatea este la ea acasa.
Daca sunt desigur intrebari nu ezitati sa postati un comentariu, anonim sau nu este binevenita orice parere.


This article may be updated as soon as some facts may become available.

1 comment:

  1. klasna, new blog pentru urmarit. succese Eugeniu (hug)

    ReplyDelete