Epopeea Serviciului European de Voluntariat (eSEV)

Avea sa cunoasca inceputul acum 8 luni (iulie 2009) cind aveam sa decid pentru a mia oara despre directia si verticalitatea propriului viitor.

Nu cred ca e necesar sa explic conceptul de voluntariat si nici voluntariatul in contextul Uniunii Europene  caci la primul apel la logica veti ajunge la concluziile potrivite.

Exista o baza de date europeana in care diferite organizatii non-guvernamentale, fie ele mari sau mici, eficiente si nu chiar, isi includ proiectele despre intetiile lor de a gazdui un voluntar.



Dar nu totul pare asa de simplu. Nu va aruncati inainte de a sti cam ce va astepta. E o realitate care spre propria bunastare ar trebui invatata din backround-ul alte persoane decit a ta proprie.

Ati incepe procesul fie ca individualitate, fie prin delegat, fie tu incepi ati cauta proiectul dupa proprii parametri, fie dupa acesti parametri o persoana responsabila din organizatie din care provii o va face pentru tine.

Sa incercam sa setam un areal de cautare.

Sa luam spre exemplu un voluntar din Republica Moldova care este si in acelasi timp si cetatean a unui stat aflat in afara Uniunii Europene, voluntar care ar dori sa-si duca serviciul de voluntariat intr-un stat european ca Belgia, M. Britanie, Franta, Italia, Spania sau Luxemburg. Granita dintre statele UE si cele non-UE prezinta o bariera adesea greu de depasit dar totusi nu imposibil spre a-mi pastra starea generala de optimism. Din nefericire nu orice stat Ue este deschis de a seta parteneriate de la 0 cu un stat non-UE in vederea gazduirii unui sau a mai multor voluntari, si prin "stat" am in vedere organizatie. Cind veti incerca sa purtati careva discutii cu careva organizatii in vederea aplicarii la un loc de voluntar ar trebui sa stii ca aceasta organizatie are proprii parteneri externi - furnizori de voluntari si care vor pune valoare pe ei si nu pe tine chiar daca aplicatia ta in mod normal ar trebui sa prezinte mai mult interes rezultat al valorii acesteia. In cazul in care aplicati veti astepta luni in sir si in unele cazuri ar trebui sa o dati uitarii caci raspuns nu veti primi niciodata.

O sa vi se intimple cu o frecventa uimitoare faptul sa iti doresti apartenenta ta la o organizatie dar aceasta nu va dori acelasi lucru vizavi de persoana ta.

Uneori va trebui sa te gindesti ca ar fi bine sa cauti o alta organizatie care ar avea careva parteneriate pentru ati gasi un proiect aproape de tine si de ce iti doresti sa faci decit sa astepti ca organizatia ta o va face in contextul in care provii dintr-o organizatie tinara, cu putina dar buna experienta, si cu practic nici un partner extern.

Uneori te vor lasa puterile si nu vei mai vrea sa aplici nicaieri findca din actiunile 1 - 5 (Youth in Action 1 - Youth in Action 4) cu toata sub-actiunile ei Actiunea 2 SEV-ul (EVS - European Voluntary Service) este unica oportunitate eligibila chiar si pentru cei care provin din familie social vulnerabile si din cauza unui buget redus  nu-si pot achita careva lucruri precum transport, acomodare si alimentarea fiindca ca proiect al Comisiei Europene aceste cheltuiele sunt acoperite din plin.

Deja formativa concluzii in baza celor citite mai sus, Daca sunt intrebari mi-ar face placere sa raspund sau chiar mai mult mi-ar placea sa citesc un feedback :)

Good luck faulks.

No comments:

Post a Comment