Guide: Ce sa faci ca calculatorul sa ruleze mai rapid!

Sunt o persoana care intotdeauna, in masura posibilitatilor, ajuta semenii nostri, acest fapt se rasfringe si la armonizarea calculatoarelor cu al meu care se afla intr-o stare perfecta din punct de vedere al rularii rapide si eficiente. Nimic nu te ajuta mai mult decit propria experienta, dar daca aceasta iti lipseste o poti folosi pe a mea prin a vedea o serie de ajustari pe care ti-o propun mai jos.

Mi-am stricat calculatorul de sute de ori in cei 6-7 ani de cind il am in posesie, si nimic nu m-a ajutat mai mult decit posedarea limbii engleze la un nivel satisfacator si internetul.

Deseori vreai ca calculatorul tau sa ruleze ca in prima zi cind l-ai adus acasa, ce te sfatui mai jos ar putea sa ta aduca mai aproape de aceasta dorinta.

O buna parte din timp, din punct de vedere al Antivirusului calculatorul mi-a rulat pe ESET Nod32, care la vremea lui nu era mai rau decit Kaspersky. Acum ca pe piata a aparut Microsoft Security Essentials care pe linga faptul ca detecteaza 98.44% din virusi, viermii de calculator si Trojans, cit si 90.95% din softuri de spionaj si adware, dar si faza ca e complet gratuit. Poate fi descarcat de pe site-ul oficial Microsoft.



Daca ai buzunarul plin si doresti o lista completa a unui Top 10 cele mai bune antivirusuri fa click aici.

Ai grija ca calculatorul tau sa fie la zi cu cele mai noi update-uri. Multe din ele au status de important sau recomandat (comparativ cu cele de importanta de medie care sunt cu statut de "optional"). Aici deseori se reînnoiesc driverele pentru placa audio, video si altele.

Nu întotdeauna Windows Update reinnoieste drivere mentionate deoarece acesta le ia pe cele mai noi pe care le are in propria baza de date, si nu le ia de la producatorul fiecarui dispozitiv pe care il ai in calculatorul tau, de aia ar fi bine sa verifici bine care fiecare soft de gestionare a dispozivelor de calculator este cu driver-ul reinnoit la zi (un pic m-am rotit in jurul cozii, da asta e:) ). Exemplu mai jos.

Cu timpul ce trece utilizind calculatorul tau se aduna fisiere inutile care fac doar sa-ti ruleze calculatorul pe ritmuri lente, fisiere si foldere de care nici habar nu ai ca exista dar pe parcurs tot te miri de ce ramii fara spatiu pe partitia C. Ai grija ca urna de gunoi sa fie libera, iar daca doresti ca atunci cind stergi sa stergi definitiv fara a fi trimitse in urna tinind apasat Shift apesi Delete. Dar daca ai obiceiul de a sterge fisiere importante si apoi regreti sterge prin simpla apasare a butonului Delete.

Pentru a sterge fisiere inutile stocate in mapa Temporary Files iti propun softul Your Unin-staller! care pe linga ca identifica file-urile inutile mai si dezisntaleaza si softurile de care nu mai ai nevoie fara ca sa lase ramasite in urma, ceea ce se intimpla in majoritatea cazurile prin a de la dezinstala apasind dublu-click Uninstall din mapa softului respectiv.


Acesta mai are si functia de a sterge fisiere fara urma prin File Shredder, sau de a anula pornirea unor softuri (exemplu Skype, Yahoo Messenger) odata cu pornirea Windows la Startup Manager, in schimb optind pentru startul acestora la momentul cind veti avea nevoie.

In decursul unei luni de zile sau a unui an veti instala si dezinstala o serie de softuri, antivirusuri, microsoft office si multe altele, in urma lor vor ramine fisire si erori care va vor face rularea calculatorului ceva mai lenta. Aici va sfatui sa instalati Auslogics BoostSpeed care scaneaza si detecteaza erorile de registru, erorile de harddisk, fisiere gunoi si fisiere fragmentate si ultterior le corecteaza. Aveti optiunea de scana si corecta doar una sau mai mult de una din aceste erori.


Tot de la Auslogics va sfatui si Auslogics Disk Defrag care un rol singular si anume de a defragmenta fisierele. Defragmentarea inseamna unirea sectiunilor de fisiere si stocarea lor intr-un spatiu mai restrins pe harddisk pentru a oferi loc si altor fisiere pe care le veti inscrie ulterior. Aproape toate fisiere de pe calculatorul tau sunt stocate pe sectiune in diferite regiuni pe harddisk ceea ce face rularea calculatorului putin mai lenta, asta pe linga alte cauze simultan.


Un alt sfat pe care vi l-as oferi este cel de a verifica de fiecare data cind instalati un soft ca acesta sa nu va ofere sa instalati aditional si un toolbar (exemplu Ask toolbar) acestea deseori insosesc virusi si viermi de calcaulator, In mod normal pentru a refuza instalarea acestor toolbar-uri debifati optiunea, dar daca nu acel soft nu va ofera optiunea debifarii instalarii toolbar-ului evitati instalarea in general a softului si optati pentru un soft similar.

Daca aveti un calculator care nu este bogat in procesoare precum cele de acum cu 2 sau 4 procesoare (Dual-Core sau Quad-Core) ar fi bine sa optati pentru un browser mai lejer precum cel de la Google - Chrome care foloseste resurse ceva mai reduse, in dafavoare unui alt tare - browserul Firefox care este la fel de bun doar ca e pentru calculatoarele care nu se sufera de lipsuri de resurse operative.

Daca ai intrebari referitor la vreo problema cu calculatorul tau o sa incerc sa te ajut in caz ca m-am confruntat si eu cu ea cindva, insa nu garantez deoarece nu sunt programator, sunt doar un programator.

Cam atit pentru azi, ai grija de tine si de calculatorul tau, care pun pariu ca te salveaza deseori la nevoie. O zi cit mai reusita sa aveti!